De Japanse kledingketen Uniqlo opent vrijdag zijn eerste winkel in Nederland in de Amsterdamse Kalverstraat.
Veel Nederlanders zal die naam niet bekend in de oren klinken, maar de keten heeft wereldwijd ongeveer 2000 winkels. Moederbedrijf Fast Retailing is bovendien een van de grootste kledingconcerns ter wereld.
Plannen voor andere Nederlandse winkels heeft Uniqlo, dat al in twintig andere landen waarvan zes in Europa actief is, niet direct. Eerste prioriteit is volgens topman Tadashi Yanai van Fast Retailing van de Amsterdamse winkel een succes maken. Pas daarna kan naar andere steden worden gekeken.
Uniqlo’s strategie is dan ook anders dan die van grote concurrenten als H&M en Zara die agressief uitbreiden. Dat blijkt ook wel uit de stappen in België. Na de opening van een eerste winkel in Antwerpen in 2015 zijn er drie jaar later twee winkels bij gekomen.
Waar Uniqlo in Japan en elders in Azië veel winkels heeft, richt het bedrijf zich in Europa op “grote winkels in iconische steden”. Daarmee wil Yanai de naamsbekendheid van Uniqlo vergroten.
Geen fast fashion
Uniqlo richt zich op basiskledingstukken die stijlvol zijn, maar niet achter de laatste mode aan lopen. Yanai ziet in Nederland daarom een uitstekende markt voor zijn belangrijkste merk. "Ik zie hier bijna niemand in pak lopen. Mensen kleden zich graag casual."
Daarmee gaat Uniqlo direct de concurrentie met H&M en Zara aan, die zich allebei wel op de laatste mode richten. H&M lukt het niet om snel genoeg op de laatste trends te reageren, waardoor het met een enorme berg kleding blijft zitten en de omzet terugloopt.
Uniqlo profileert zich ook met het gebruik van nieuwe technologie in zijn kleding. Zo heeft het een lijn met kleding van een stof die extra warmte afgeeft en dunne stoffen die toch water- en winddicht zijn.
Met andere merken wil Fast Retailing mogelijk ook de Nederlandse markt op. Onder meer voor damesmodeketen Comptoir des Cotonniers en lingerieketen Princesse-Tam Tam ziet het bedrijf kansen.